Η ζωή του Maestro Generoso Pavese

generoso-pavese-236x350

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά

O Maestro Generoso Pavese, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ξιφομάχους όλων των εποχών.

Ο Pavese ξεκίνησε τη καριέρα του στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ιταλία όταν οι αιματηρές μονομαχίες ήταν νόμιμες στην Ευρώπη. Γεννήθηκε στη Vallata μια πόλη κοντά στη Napoli. Ο Pavese κατατάχτηκε στον Ιταλικό στρατό και ήταν μέλος του 19ου ιππικού. Διδάχτηκε τη τέχνη της ξιφασκίας στη Scuola Magistrale στη Ρώμη και ήταν μαθητής του Masaniello Parise που οι σύγχρονοι του τον έλεγαν ως τον καλύτερο ξιφομάχο της εποχής του. Ο Pavese έγινε γνωστός για τις νίκες του στην Ευρώπη και σιγά σιγά έγινε ένας από τους κορυφαίους ξιφομάχους του κόσμου. Μάλιστα σε μια από αυτές τις μονομαχίες σκότωσε τον αντίπαλο του σε μα μονομαχία τιμής που έγινε στην Ιταλία.

Το 1893 άφησε την Ευρώπη και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί απαγορεύονταν οι αιματηρές μονομαχίες μιας και οι Αμερικανοί είχαν εφεύρει ένα σύστημα πόντων για να αναδείξουν τον νικητή.
Ο Pavese υιοθέτησε το νέο σύστημα ξιφομαχίας αρκετά εύκολα.. Το 1895 πήρε το τίτλο του Πρωταθλητή κόσμου στους Αγώνες της Αστυνομίας. Το τίτλο αυτό το κράτησε για 30 ολόκληρα χρόνια.

Ο Pavese υπερασπίστηκε το τίτλο του ακόμα και από τον ίδιο του το γιο. O Pavese, έμαθε ότι ξιφομάχησε με τον γιό του μετά το τέλος της μονομαχίας. Ο Pavese πήρε μέρος σε ένα αγώνα όπου νίκησε 20 αντιπάλους. Ο γιός του (Newton) πήρε μέρος στους αγώνες όχι με το όνομα του αλλά με το ψευδώνυμο ο Θαυμαστός Μασκοφόρος (γίνονταν τέτοια στην Αμερική). Πατέρας και γιός ξιφομάχησαν και ο νεαρός έχασε από τον πατέρα του που ωστόσο δυσκολεύτηκε να τον νικήσει.

Ο Pavese φημολογείτο ότι σε όλη του τη καριέρα νίκησε 350 μονομαχίες και δεν είχε χάσει σε καμία. Δεν ήταν όμως φημισμένος μόνο για τη τεχνική του, αλλά και για την αντοχή του. Στη σχολή του πολλές φορές μονομαχούσε με όλους τους παρευρισκόμενους του που πολλές φορές ξεπερνούσαν τους 20 και ξιφομαχούσε με αυτούς τον ένα μετά τον άλλον.

12510234_584088785074218_8521660310535185881_n

Στις αρχές του 1900 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θεόδωρος Ρούσβελτ κάλεσε τον Pavece στο Λευκό Οίκο για να τον τιμήσει. Στη τελετή ο πρόεδρος παρουσίασε στον δάσκαλο της ξιφασκίας μια επιταγή πολλών χρημάτων. Προς μεγάλη του έκπληξη η γυναίκα του Pavece πήρε την επιταγή και την έσκισε μπροστά στα μάτια του προέδρου λέγοντας του με θράσος πως εδώ δεν ήρθαν για χρήματα αλλά για εργασία. Ο πρόεδρος τότε του έδωσε τη θέση του Δάσκαλου Ξιφασκίας στην Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών όπου δίδαξε για 6 χρόνια στην Annapolis. Παράλληλα δίδασκε ξιφασκία τον ίδιο το πρόεδρο.

Ο Pavese πέθανε στις 15 Γενάρη του 1947 σε ηλικία 82 ετών. Ήταν ένας από τους ξιφομάχους που ήξεραν τη ξιφασκία και ως σπορ αλλά και ως πολεμική τέχνη.

Advertisements

One thought on “Η ζωή του Maestro Generoso Pavese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s