Η άγνωστη συμπλοκή ‘Ισπανών πεζοναυτών’ ενάντια σε ‘Samurai’

fe831405ef950db63a3ba17ee53e0323
Iσπανός Tercio

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά

Προπονητής Ξιφασκίας, Εκπαιδευτής της Ελληνικής Πολεμικής Αγωγής του Παμμάχου, εκπαιδευτής ιστορικής ξιφασκίας.

 

Για πολλά χρόνια οι δυτικοί εκτιμούν ότι οι ξιφομάχοι της χώρας του ανατέλλοντος ήλιου ήταν οι καλύτεροι ξιφομάχοι στο κόσμο. Ο μέσος άνθρωπος της δύσης πιστεύει  ακόμα και τώρα ότι οι πολεμιστές της Ιαπωνίας, οι σαμουράι ήταν μια ανίκητη  κάστα πολεμιστών, τους αναγάγει σχεδόν ως υπέρ ήρωες, που μπορούσαν να νικήσουν σε μονομαχία και στο πόλεμο όλους τους εχθρούς τους. Πολεμιστές δεμένοι ψυχικά με το σπαθί τους που υπηρετούσαν τους άρχοντες τους με πίστη  και αφοσίωση  ενώ ακολουθούσαν ένα πολύπλοκο κώδικα τιμής, το Bushido. Οι samurai που είχαν μεν εκπαιδευτεί στο τρόπο αυτόν, αλλά για κάποιο λόγο δεν υπηρετούσαν κανέναν αφέντη, ονομάζονταν Ronin.

Ronin
Ronin

Παράλληλα ο μέσος άνθρωπος της δύσης πιστεύει ότι το όπλο των Samurai και των Ronin είναι το πιο ισχυρό σπαθί της οικουμένης που καμία πανοπλία δε μπορεί να αντέξει ένα θλαστικό χτύπημα από έναν έμπειρο ξιφομάχο. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία φτιάχτηκε μια μεγάλη βιομηχανία, όπως του κινηματογράφου που παρουσιάζουν τους πολεμιστές αυτούς αήττητους, ενάντια σε οποιοδήποτε άλλον αντίπαλο.

 

Ωστόσο τα ιστορικά στοιχεία όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου είναι ελάχιστα που να αποδεικνύουν ότι αυτοί οι ξιφομάχοι ήταν αήττητοι. Ήταν;

 

Το 1580 οι πολεμιστές που ακολουθούσαν το ‘δρόμο του πολεμιστή’ ( Bushido) συνάντησαν και διασταύρωσαν τα σπαθιά τους με τους πολεμιστές που ακολουθούσαν ‘Τη πραγματική τέχνη’ ( La Verdadera Destreza). Οι  πολεμιστές της ‘Πραγματικής τέχνης’ ήταν στρατιώτες της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας της εποχής που μιλάμε. Είχαν πολεμήσει ενάντια στη πιο μοχθηρή αυτοκρατορία της Μεσογείου θάλασσας, την Οθωμανική και την είχαν νικήσει. Είχαν ξεκινήσει την αποικιοκρατία της Αμερικής ενώ οι στρατιώτες της ήταν ο πιο δυνατός στρατός της Δύσης. Ήταν η Αυτοκρατορία της Ισπανίας.

tumblr_inline_nptrhiXSfK1rtdfb6_500

 

Πριν περάσουμε στο τι συνέβη ας δούμε λίγο ξεχωριστά τους δυο αντιπάλους.

 

Οι επιδρομείς

 

Τον 16ο αιώνα η Ιαπωνία είχε ένα φεουδαρχικό σύστημα. Υπήρχαν άρχοντες  οι οποίοι ονομάζονταν Shogun και διοικούσαν σαν βασιλιάδες τις περιοχές τους. Αυτοί οι άρχοντες είχαν στη διάθεση τους πολεμιστές που τους υπηρετούσαν και ονομάζονταν Samurai. Οι Samurai που η λέξη σημαίνει  ‘υπηρέτης’ ήταν  κι αυτοί ευγενείς και είχαν μικρούς προσωπικούς στρατούς.

Οι Samurai που δεν είχαν αφέντη ονομάζονταν Ronin. Αυτό γίνονταν δυο τρόπους. Ή ο αφέντης του πέθαινε ή είχε ατιμαστεί. Οι Ronin τότε σχημάτιζαν με το στρατό τους μικρές μισθοφορικές μονάδες και υπηρετούσαν άλλους άρχοντες ή  δημιουργούσαν μονάδες που λεηλατούσαν ολόκληρες περιοχές για να επιβιώσουν. Άλλοι προσπαθούσαν να κάνουν συνασπισμούς και να γίνουν  άρχοντες σε περιοχές που είχαν υποτάξει με τη βία, ενώ άλλοι γίνονταν πειρατές. Όλοι τους ήξεραν μόνο ένα τρόπο ζωής, το πόλεμο και όλοι τους  ήταν  πρώην Samurai και είχαν εκπαιδευτεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο μάχης, σκέψης και ιδεολογίας

tumblr_inline_nptria75C41rtdfb6_500

Γύρο στα 1573 η Ιαπωνία είχε ξεκινήσει να ανταλλάσει χρυσό για ασήμι με τη Luzon ένα από τα νησιά των Φιλιππίνων στις επαρχίες Cagayan, Metro Manila και Pangasinan που ανήκαν τότε στην Ισπανική αυτοκρατορία.

Το 1580 όμως μια μεγάλη δύναμη από Ιάπωνες πειρατές όρχησαν να τρομοκρατούν τους κατοίκους της Cagayan ζητώντας τους να υποταθούν  σε αυτούς. Αυτοί οι πειρατές λέγονταν Wakō,  και ήταν περίπου 1000 Ιάπωνες Ronin με τους στρατιώτες τους που διοικούνταν από τον Ronin Tay Fusa.

Στις 16 Ιουνίου 1582 ο κυβερνήτης των Φιλιππίνων Don Gonzalo de Ronquillo  έγραφε στο Βασιλιά Φίλιππο το δεύτερο :

Los japoneses son la gente más belicosa que hay por acá. Traen artillería y mucha arcabucería y piquería. Usan armas defensivas para el cuerpo. Lo cual todo lo tienen por industria de portugeses, que se lo han mostrado para daño de sus ánimas.

Οι Ιάπωνες είναι ο πιο εμπόλεμος λαός της περιοχής. Έχουν φέρει πυροβολικό, έχουν αρκεβούζια και λογχοφόρους. Χρησιμοποιούν πολύ ισχυρό αμυντικό εξοπλισμό έχοντας ισχυρές πανοπλίες. Όλα είναι κατασκευασμένα από τη Πορτογαλία, που τους τα έδειξαν σε αυτούς για να κάνουν κακό στις ψυχές τους.

Παράλληλα οι Ιαπωνικές πηγές αναφέρουν τους πειρατές ως βαρβάρους δαίμονες που βγαίνουν έξω από τη θάλασσα με μεγάλα μαύρα πλοία φέρνοντας μεγάλες σφαγές στο Cagayan.

Οι αυτοκρατορικοί

Ισπανοί rodeleros
Ισπανοί rodeleros

Η απάντηση της αυτοκρατορίας ήταν να προστατέψουν την επαρχία με τους 500 Ισπανούς πεζοναύτες που ήταν διαθέσιμοι στις Φιλιππίνες. Διοικητής τους ήταν ο Juan Pablo Carrión. Από αυτούς κάποιοι ήταν μουσκετοφόροι, άλλοι ήταν λογχοφόροι και οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν rodeleros δηλαδή πολεμιστές που έφεραν rapier και ασπίδα. Η αποστολή τους ήταν να σταματήσουν τους Ιάπωνες επιδρομείς.

 

Η μάχη του Cagayan

Η μάχη πέρασε στην ιστορία ως η μάχη του Cagayan. Ο Juan Pablo Carrión αρχικά διέταξε τα πυροβόλα των πλοίων του να ανοίξει πυρ εναντία στα πλοία των Ιαπώνων που εντόπισε όταν έφτασε στη περιοχή με το πλοίο του. Αρχικά οι Ισπανοί είχαν επιτυχία αλλά αργότερα Φιλιππινέζοι ψαράδες ανάφεραν ότι οι Ιάπωνες συσπειρώθηκαν και ετοίμαζαν μεγάλη αντεπίθεση με 10 πλοία.

Φανταστική απεικόνιση της μάχης του Cagayan
Φανταστική απεικόνιση της μάχης του Cagayan

Ο Juan Pablo Carrión οδήγησε το πλοίο του επανδρωμένο με 40 στρατιώτες να σταματήσουν τους επιδρομείς. Αρχικά οι Ισπανοί χρησιμοποίησαν τα κανόνια τους για να διασπάσουν το στόλο και όταν οι επιδρομείς υποχώρησαν  πλεύρισαν ένα Ιαπωνικό πλοίο και έκαναν ρεσάλτο στη κουπαστή των Ιαπώνων επιδρομέων.

Ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι πολεμιστές αντιμετώπιζαν Samurai. Η μάχη ήταν πολύ δύσκολη. Οι Ισπανοί ήταν λιγότεροι από τους Ιάπωνες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Μάλιστα ο ίδιος ο Carrión έσωσε τη κατάσταση κόβοντας τους κάβους που κρατούσαν τα δυο πλοία με το σπαθί του.

Juan Pablo Carrión
Juan Pablo Carrión

Αυτό έδωσε χρόνο στους αυτοκρατορικούς να ανασυνταχτούν. Οι λογχοφόροι βρέθηκαν μπροστά και ανάμεσα τους συντάθηκαν οι μουσκετοφόροι ανοίγοντας πυκνό πυρ ενάντια στους Ιάπωνες οι οποίοι είχαν κι αυτοί Πορτογαλικά μουσκέτα.

Θα νικούσαν οι Ιάπωνες αν δεν εμφανίζονταν σαν ατμομηχανής θεός ένα Ισπανικό πλοίο, το San Yusepe, το οποίο άνοιξε πυρ και σκότωσε όλους τους Ιάπωνες μουσκετοφόρους.

Η μάχη όμως δε τελείωσε. Τα δυο Ισπανικά πλοία κατάφεραν και βύθισαν 18 Ιαπωνικά. Ο δρόμος ήταν ανοικτός. Οι Ιάπωνες είχαν ταμπουρωθεί στη Luzon και οι Ισπανοί αποβιβάστηκαν στην ακτή.

Μια αντιπροσωπία των Ιαπώνων ζήτησαν διαπραγματεύσεις ,αλλά ο Ισπανός διοικητής αρνήθηκε.

Ο Tay Fusa αποφάσισε να επιτεθεί ενάντια στους Ισπανούς. Μια μεγάλη ομάδα από πολεμιστές εκ των οποίον οι πιο πολλοί ήταν Ronin εφόρμησαν σε 30 Ισπανούς που είχαν παραταχθεί μαζί με τον αρχηγό τους. Ο Ισπανός είχε παρατάξει πρώτους τους λογχοφόρους του όπυυ κάλυπταν τους μουσκετοφόρους και ανάμεσα τους είχε παρατάξει τους ξιφομάχους. Οι Ισπανοί κράτησαν ενώ οι Ιάπωνες υποχώρησαν με τάξη. Οι Ισπανοί δεν είχαν χάσει ούτε έναν άντρα αλλά είχαν χάσει κάποια δόρυα γιατί οι Ιάπωνες τα τραβούσαν με δύναμη. Για αυτό διέταξε ο Carrión να λιπάνουν οι λογχοφόροι τα δόρυα.

Οι Ιάπωνες ξαναεπιτέθηκαν προσπαθώντας να διασπάσουν τους λογχοφόρους αρπάζοντας τις λόγχες τους, όμως λόγο του λίπους εστάθει αδύνατον.

Για άλλη μια φορά οι Ισπανοί κατάφεραν να κρατήσουν την ορμή των Ιαπώνων Ronin. Όμως τα πολεμοφόδια τους άρχισαν να ελαττώνονται δραματικά. Ο Tay Fusa τότε διέταξε μαζική επίθεση κατά των Ισπανών. Τότε ο Carrión διέταξε τους 25 άντρες του που είχαν μείνει να παραταχθούν σε εντελώς ανοιχτό πεδίο, ενώ κάλεσε να παραταχτούν μαζί τους οι Φιλιππινέζοι ψαράδες της περιοχής που έμεναν πιστοί στην αυτοκρατορία. Οι ψαράδες ήταν οπλισμένοι μόνο με τα μαχαίρια της δουλειάς τους, ρόπαλα από τις βάρκες τους και τσεκούρια. Όλοι μαζί έφτασαν τον αριθμό των εκατό νοματαίων, έναντι των πεντακοσίων περίπου Ιαπώνων.

Οι Ιάπωνες εφορμούσαν βοώντας δυνατά σαν άνεμος, οι Ισπανοί κάθονταν ατάραχοι χωρίς να βγάζουν άχνα. Μόλις οι Ιάπωνες έφτασαν στο ωφέλιμο βεληνεκές ο Carrión διέταξε να πυροβολήσουν . Είχαν μόνο μια βολή. Αυτό έκοψε την ορμητικότητα των Ιαπώνων. Αμέσως μετά οι Ισπανοί πέταξαν κάτω τα μουσκέτα, και τις λόγχες, τράβηξαν τα rapiers και αντεπιτέθηκαν. Τώρα τραγουδούσαν μόνο τα σπαθιά.

tumblr_inline_nptrzw0Mir1rtdfb6_400

Ο Tay Fusa πρώην Samurai και νυν Ronin προκάλεσε σε μονομαχία τον Juan Pablo Carrión. Ο Ισπανός  δέχτηκε και το rapier άρχισε να χορεύει το χορό του θανάτου.

Ο μυημένος στη ‘Πραγματική τέχνη’ στέφτηκε νικητής. Ο Ισπανός ξιφομάχος σκότωσε τον Ιάπωνα πολέμαρχο και οι άντρες του νίκησαν τους Ιάπωνες Ronin.

Σε διάρκεια μερικών μηνών ο Juan Pablo Carrión ειρήνευσε τη περιοχή από τους επιδρομείς.

Συμπεράσματα

Η συμπλοκή αυτή είναι από τις ελάχιστες που αναφαίρετε ότι Ευρωπαίοι πολεμιστές πολέμησαν ενάντια σε Samurai.

Νίκησε η καλύτερη τακτική των Ισπανών ενάντια στο θάρρος των Ιαπώνων, ο καλύτερος αμυντικός εξοπλισμός των Ισπανών εναντία στις Ιαπωνικές πανοπλίες καταρρίπτοντας το μύθο ότι η katana μπορεί να διατρήσει οποιαδήποτε πανοπλία, η χρήση του πυροβολικού στη αρχή της συμπλοκής και στο τέλος η ανώτερη τεχνική ξιφομαχίας που κατείχαν οι Ισπανοί. Δικαίως η La Verdadera Destreza θεωρούνταν από τους Ευρωπαίους δάσκαλους ξιφασκίας ως η πιο επικίνδυνη και φάνηκε πως ήταν όχι μόνο στην Ευρώπη άλλα και στην ανατολή.

Η La Verdadera Destreza έχασε έδαφος όταν η άρχισε να αναπτύσσετε ένα νέο όπλο, το small sword που αντιπροσώπευε τη Γαλλική σχολή ξιφασκίας.

Βιβλιογραφία

Del Rey Vicente, Miguel; Canales Torres, Carlos (2012). En tierra extraña: Expediciones militares españolas. Editorial Edaf. ISBN 84-414-3206-6.

 

En Tierra Extraña I.S.B.N. 978-8441432062


Historia de un desencuentro
I.S.B.N. 978-84-690-5859-6

La colonia de japoneses en Manila en el marco de las relaciones de Filipinas y Japón en los siglos XVI y XVII

Los Combates de Cagayán, la verdadera historia de los demonios wo-cou

En Tierra Extraña: Expediciones Militares Españolas, Edaf, 2012, ISBN 978-84-414-3206-2

Sola, Emilio (1999). Historia de un desencuentro: España y Japón, 1580-1614. Fugaz Ediciones. p. 24. ISBN 84-884-9409-2.

EMILIO SOLA, Historia de un desencuentro. España y Japón, 1580-1614, p. 24

I.S.B.N. 978-84-690-5859-6

Advertisements

One thought on “Η άγνωστη συμπλοκή ‘Ισπανών πεζοναυτών’ ενάντια σε ‘Samurai’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s